Pizza z pieczarkami i papryką Składniki:
ciasto: 25 dag mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sól 2 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki (150 ml) mleka sos pomidorowy: łyżka oliwy z oliwek pół małej cebuli 2 pomidory (25 dag) cukier sól, pieprz oregano łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc. pół liścia laurowego
nadzienie: czerwona lub żółta papryka 15 dag pieczarek 2 łyżki masła 10 dag ostrego żółtego sera (gouda) pomidor oregano, sól, pieprz
Na początku przygotuj sos pomidorowy: w rondelku rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekane pomidory bez skórki i pozostałe składniki, gotuj 10 minut, aż płyn odparuje, a sos stanie się gęsty. Wyjmij liść laurowy. Przygotuj ciasto na pizzę: do miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, potem dodaj posiekane masło. Szybkimi ruchami zagnieć mąkę z masłem, aż powstaną grudki przypominające bułkę tartą. Wlej mleko, wyrób ciasto i rozwałkuj je (posypując mąką) na placek o średnicy 30 cm. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodaj umyte, cienko pokrojone pieczarki. Smaż na średnim ogniu, mieszając, aż sok odparuje, a pieczarki będą miękkie. Posól i oprósz pieprzem. Na formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową ułóż placek. Rozsmaruj pośrodku sos pomidorowy (dookoła brzegów zostaw pusty pasek około 1 cm), rozłóż krążki papryki, na papryce - pieczarki. Posyp startym żółtym serem, obłóż plastrami pomidora, posyp oregano. Wstaw pizzę na górną półkę piekarnika i piec 30-35 minut. |