Pizza: / Pizza_florencka

Pizza florencka


 
Składniki:
ciasto: 30 dag mąki 2 łyżki oleju
2 dag drożdży
1/3 szklanki mleka szklanka wody tłuszcz do formy, sól wierzch:
3 cebule 3pomidory 4dag kaparów
4 łyżki oleju
12 dag żółtego sera ementalskiego tymianek, bazylia pieprz, sól

Ciasto drożdżowe wyrób, po czym odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Cebulę obierz, opłucz, pokrój na półplasterki, a potem podsmaż na oleju. Pomidory sparz, dokładnie obierz ze skórki i pokrój na równe cząstki.
Wyrośnięte ciasto ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, ułóż na nim cebulę i pomidory, całość posyp opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Teraz polej resztą oleju. Pizzę piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut.

Copyright ©2006 by PizzaBoy