Pizza: / Pizza_z_salami

Pizza z salami

Składniki:
20 dag salami w plasterkach
zielona papryka
pół puszki kukurydzy
20 dag startej mozzarelli
sos pomidorowy do pizzy
ciasto na spód do pizzy

Najpierw przygotuj ciasto na spód do pizzy: drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie, do którego wlej drożdże, a następnie delikatnie wymieszaj. Po 20 minutach dodaj olej i sól, zagnieć gładkie ciasto, a potem przykryj je i odstaw. Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrób, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i przełóż do jednej dużej lub kilku mniejszych natłuszczonych form do pizzy.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na kwadraty. Kukurydzę osacz. Każdy plasterek salami zwiń tak, by powstał rożek. Przygotowane ciasto najpierw posmaruj sosem pomidorowym, a potem ułóż na nim salami, paprykę i kukurydzę, Całość obficie posyp mozzarellą.
Pizzę upiecz w wysokiej temperaturze. Krój po upływie 5 minut od wyjęcia z piekarnika.

Copyright ©2006 by PizzaBoy