Pizza studencka Składniki: ciasto: 30 dag mąki 2 dag drożdży 3/4 szklanki wody żółtko tłuszcz do formy, sól
wierzch: 15 dag kiełbasy krakowskiej 25 dag żółtego sera tylżyckiego 25 dag pomidorów mała puszka koreczków helskich 4 łyżki oleju, majeranek bazylia, oregano, sól
Przygotuj ciasto drożdżowe, odstaw je do wyrośnięcia. Potem dodaj żółtko i sól, zagnieć dość twarde, elastyczne ciasto i poczekaj, aż ponownie wyrośnie. Następnie rozwałkuj na grubość 5 mm, wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem dużą tortownicę i uformuj niezbyt wysoki brzeg. Na koniec ciasto posmaruj olejem i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Na cieście ułóż teraz 2/3 ilości sera pokrojonego na cienkie plastry. Na serze ułóż krążki kiełbasy, a na nich plasterki sparzonych i obranych ze skórki pomidorów. Całość posyp przyprawami. Koreczki helskie pokrój wzdłuż na paseczki i ułóż z nich kratkę. Przygotowaną potrawę polej olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Gdy pizza lekko się zrumieni, wyjmij ją ostrożnie z piekarnika, posyp resztą startego sera i wstaw ponownie do piekarnika na 8 minut, by ser się stopił.
|