Pizza warzywna
Składniki na 8 porcji:
ciasto: czubata szklanka mąki 2 dag drożdży łyżeczka cukru pół szklanki letniej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy
nadzienie: 5 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag żółtego sera 4 obrane pomidory 4 cebulki dymki 10 strączków zielonej fasolki z puszki 2 marchewki średniej wielkości pół łodygi selera naciowego mała cukinia 1/3 szklanki białego wytrawnego wina łyżeczka tymianku, sól świeżo mielony pieprz sok z cytryny, pół łyżeczki sosu worcester
W przygotowanej na stolnicy mące zrób zagłębienie, wsyp w nie pokruszone drożdże i cukier, wlej letnią wodę i odstaw na 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj sól i oliwę (łyżka) i wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je teraz na okrągły placek i przełóż do natłuszczonej formy. Wierzch posmaruj pozostałą oliwą i koncentratem pomidorowym, przykryj plasterkami pomidorów. Warzywa oczyść, pokrój i zeszklij na oliwie (5 łyżek). Podczas smażenia podlewaj białym winem, na koniec dodaj przyprawy, sok z cytryny i sos worcester. Duś około 10 minut. Uduszone warzywa ułóż na cieście, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 20 minut. |